• Active Health Center Leidschenveen & Ypenburg Home

Verrijdbare zwembadlift bij AHC Leidschenveen

Het voorkomen van eenzaamheid en het langer vitaal blijven van senioren zijn twee belangrijke speerpunten van de overheid. Active Health Center Leidschenveen wil hiervoor een oplossing bieden door het aanbieden van activiteiten op het gebied van beweging en recreatie. Deze activiteiten konden voorheen echter alleen aangeboden worden aan senioren die niet lichamelijk beperkt zijn. Dankzij de nieuwe verrijdbare zwembadlift kunnen nu ook mindervalide senioren in het AHC terecht voor bewegen en recreatie

"Door allerlei bezuinigingen dreigen veel ouderen sociaal geïsoleerd te worden", aldus clubmanager Jeroen Zoutendijk van AHC. "Daarnaast moeten zij langer zelfstandig blijven wonen en zijn zij steeds vaker op zichzelf aangewezen. In veel gevallen is dit ook mogelijk zolang zij zich goed en fit voelen. Voor senioren blijkt het echter moeilijk om een gepaste locatie te vinden om te werken aan hun gezondheid en dus ook zelfredzaamheid."

Active Health Center biedt mobiele ouderen op dit moment reeds een geschikte locatie waar zij kunnen sporten en recreëren. Zo is er momenteel een – nog steeds groeiende - groep van zo'n 30 personen die iedere dinsdag en donderdag komt sporten en daarna ook nog een kopje koffie drinkt. Er worden koekjes meegebracht en verjaardagen worden gevierd met taart. Daarnaast is het eerste donderdag van de maand klaverjassen en Yahtzeeën en twee keer per jaar wordt ook een bingo georganiseerd. "Daar komen zelfs ouderen uit de wijk op af die niet eens lid zijn, maar die zijn ook hartelijk welkom", laat Jeroen weten. "Het is leuk om te zien hoe de mensen nu ook naast het sporten met elkaar omgaan. Sommigen gaan zelfs met elkaar uit eten en er wordt gecommuniceerd via WhatsAppgroepjes en Facebook."

Wat Jeroen nu graag wil en waar hij zich - mede in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen - sterk voor maakt, is dat ook minder mobiele ouderen bij AHC kunnen komen recreëren. "Die kunnen terecht in ons zwembad. Dat is verwarmd tot 31 graden en hierdoor uitermate geschikt voor het trainen van belangrijke spiergroepen en het tegengaan van stijfheid", aldus Jeroen.

Het is de bedoeling dat de zwemsessies in groepsverband plaatsvinden. Na de zwemsessie is er gelegenheid om gezellig een kopje koffie te drinken en te kletsen over alledaagse dingen. "Ik hoop dat we mensen die normaal weinig of nooit weggaan hiermee uit huis krijgen. En dat er een gezellige en hechte groep mensen ontstaat, die ook naar het klaverjassen en de bingo komen en wellicht zelfs dingen samen gaan ondernemen".

Wel moeten mindervalide ouderen vergezeld worden door een buddy, dus een partner, familielid, vriend, kennis, mantelzorger of vrijwilliger. "Daar zoeken we dan ook nog mensen voor", geeft Jeroen aan. "Het kost 7,50 voor z'n tweeën, inclusief een kop koffie. We hebben bewust voor die lage prijs gekozen om het wel enigszins kostendekkend te maken, maar niet om er iets aan over te houden. Ik wil er graag in investeren als ik mensen met weinig sociale contacten zo hun huis uit kan krijgen."

Daarbuiten vormen ouderen ook voor AHC een steeds belangrijkere doelgroep. In de wijk Leidschenveen is 6,7% ouder dan 65 jaar en zo'n 10% van de leden van AHC is 65-plus. "We hebben 75 leden boven de 70 jaar, 33 boven de 75 jaar en 10 boven de 80. Ons oudste lid is maar liefst 84 jaar oud", vertelt Jeroen. De verwachting is dat met de verrijdbare zwembadlift en de randactiviteiten rond de 30 personen in Leidschenveen kunnen worden bereikt.

Nieuws

  • Ariana haalt mooie resultaten bij AHC.

    Mijn naam is Ariana en dit is het vervolg op mijn eerste verhaal die ik in september 2020 met jullie heb gedeeld.

    Lees meer
  • Personal Training bij AHC tijdens lockdown.

    Fit worden tijdens de lockdown?

    Lees meer
Meer nieuws